Hierbij een actueel bericht van de Boswachters van Nederland.

Geschreven op

BERICHT VAN DE BOSWACHTERS:

Beroof de dieren in het bos niet van hun voedsel, zeker niet in de winter!

Met een dikke stok en een zware ‘bigshopper’ komt hij het bospad uit. Gezien zijn zware vracht heb ik hem even opgewacht. Het blijkt om zo’n 15 kilo (tamme) kastanjes te gaan. Geraapt en deels uit de boom geknuppeld met zijn dikke stok.

Terwijl ik aan meneer uitleg waarom wij slechts het meenemen van een kleine hoeveelheid toestaan, komt een echtpaar aanlopen, beiden met een zware tas, óók tjokvol kastanjes. In de verte scharrelt iemand gebukt door het bos, hij heeft een bolderkar bij zich… Ik durf de stelling aan dat jaarlijks 90 procent van de tamme kastanjes in onze bossen hier worden geraapt door mensen. Nog diezelfde dag tref ik meerdere rapers, ver van de opengestelde paden in het bos.

Ook ontmoet ik een echtpaar met tassen vol mos en takken, en blijkt een oude beuk ontdaan te zijn van enkele tientallen tonderzwammen die op de stam groeiden. Vooral in de herfst lijkt het bos soms wel een tuincentrum, waar je vrachten eten en decoratiemateriaal kunt halen, maar dan zonder te betalen.

Een mevrouw plukte vorige week armenvol zaadbollen uit onze akkerrand, ‘voor thuis, voor de vogeltjes’. Ik heb haar uitgelegd dat wij elk jaar voor een paar duizend euro die akkerranden inzaaien, als dekking en voedsel voor insecten, vlinders en vogels, zeker ook in de winter. En dat zo’n goed gevulde akkerrand erg belangrijk is voor heel veel vogels en muizen, en daarmee ook uilen en kiekendieven om de winter door te komen.

Winterdekking

Onze laatste patrijzen vinden er hun voedsel en winterdekking. En daar zit de crux, met het massaal weghalen van voedsel uit de natuur duperen we dieren die het nodig hebben om de winter te overleven.

De weinige kastanjes die niet geraapt zijn, worden opgepeuzeld door eekhoorns, muizen en zelfs boommarters blijken er dol op. Zeker nu er nauwelijks eikels en beukennootjes zijn, krijgen zij een zware winter!

En daarom is onze stelregel: handjevol voor eigen gebruik wordt gedoogd en blijf sowieso op de paden!

Geef een reactie

Andere blogberichten

Sjoemelen met Honing.

Geschreven op
Maandag 12 februari 2024 Keuringsdienst van Waren. De keuringsdienst van waren heeft afgelopen maandag een...

De beste wensen voor 2024

Geschreven op
Hoe kunnen we de Bijen ondersteunen?Hoe krijgen we meer vogels en insecten in onze tuinWaarvoor...

Herfstbladeren, wat doe jij ermee?

Geschreven op
Ja het is nu echt Herfst. De bomen en hun bladeren weten de sfeer van...