Sjoemelen met Honing.

Geschreven op

Maandag 12 februari 2024 Keuringsdienst van Waren.

De keuringsdienst van waren heeft afgelopen maandag een uitzending op TV gehad omtrent de misstanden met betrekking tot honing in de supermarkt. In eerste instantie was alleen het grote prijsverschil aanleiding tot het bellen van de diverse supermarktinkopers om vervolgens uit te komen bij het echt probleem namelijk het sjoemelen met Honing. Dat honing uit de supermarkt niet volledig aan de eisen van Imkers voldoet was al helder maar dat de criminaliteit altijd 10 stappen voorligt op de handhaving is toch wel te gek voor woorden.

Honing is een natuurproduct , een product dat qua smaak per seizoen, per periode ,per jaar verschilt. De smaak van honing is afhankelijk van de bloemen die de bijen hebben bezocht voorafgaande aan het bezoek van de imker die de honing komt ophalen om te gaan slingeren. Elke lading honing verschilt van smaak. Ook voor de Imker is het steeds weer een verrassing welke smaak de honing heeft.
Er zijn een aantal vaste gegevens, zoals het feit dat voorjaarshoning veelal dunner en lichter en zoeter is en najaarshoning ( vooral de heide honing) veel dikker en donkerder is. De zomerhoning zit daar netjes tussenin. Hoe komt dat nu.
Voorjaarshoning is honing van de voorjaarsbloemen en van fruitsoorten die hun bloesem in het voorjaar hebben. Zomerhoning is ook nog gedeeltelijk van de nectar van bloemen maar in deze periode komen er steeds meer bloeiende bomen bij en de nectar van het merendeel van de bomen is wat zwaarder en donkerder. De linde- en Acasiaboom zijn hiervan uitzonderingen met zeer vloeibare zoete licht nectar.

Kortom Honing verschilt dus per periode of seizoen van kleur , geur, dikte en van smaak. Daartegenover smaakt de honing uit de supermarkt altijd hetzelfde. Als je logisch nadenkt kan je de belletjes van het sjoemelen met honing al horen.

Voor veel mensen was de uitzending een wake-up call om weer zelf na te gaan denken voor anderen een bevestiging van wat er inderdaad al een poos als gerucht rondzoemde. Wat mij persoonlijk het meest verontruste was de helderheid dat de onderzoeksmogelijkheden zo verschrikkelijk achterlopen en dat de criminaliteit zover voorloopt op de wetgeving en wetshandhaving. Het feit dat de keuringsdienst van waren naar een lab in Duitsland moest uitwijken om achter de waarheid te kunnen komen. Op deze wijze is sjoemelen met honing lucratief en voorlopig nog niet van de baan.

Totdat we zelf wakker worden, logisch na gaan denken en bewuster in onze eigen omgeving onze inkopen doen bij mensen en bedrijven die we kennen. Begrijpelijk dat dat niet altijd en zeker niet met alles lukt maar het nastreven van elke keer een klein beetje dicht bij huis iets dichterbij de bron maakt zoveel verschil. Zowel voor onze eigen gezondheid als voor de natuur.

Geef een reactie

Andere blogberichten

Sjoemelen met Honing.

Geschreven op
Maandag 12 februari 2024 Keuringsdienst van Waren. De keuringsdienst van waren heeft afgelopen maandag een...

De beste wensen voor 2024

Geschreven op
Hoe kunnen we de Bijen ondersteunen?Hoe krijgen we meer vogels en insecten in onze tuinWaarvoor...

Herfstbladeren, wat doe jij ermee?

Geschreven op
Ja het is nu echt Herfst. De bomen en hun bladeren weten de sfeer van...